Hoogste kwaliteitsscore ontwerp Verlaging Noorderkade Alkmaar

14-11-2016
Dekker Infra |

K_Dekker heeft de laatste jaren bewezen enorm te zijn gegroeid in het opstellen van Beste kwaliteitsdocumenten (voorheen EMVI). Dit bleek onlangs ook weer bij de aanbesteding van de verlaging in de Noorderkade voor de gemeente Alkmaar. De kwaliteitsscore was de hoogste, mede als gevolg van een zeer uitdagend en spraakmakend ontwerp. Dat dergelijke prestaties het niet altijd winnen van de laagste prijs in uiteraard jammer, het geeft echter wel aan waar wij als bouwer ons kunnen en willen profileren. Ons ontwerp was gebaseerd op de volgende pijlers:

INPASSINGSCONCEPT

Kijk, ruik, proef, leer, ontmoet, ervaar en beleef! Deze slogan, geleend van de site “Ringers Experience”, lag aan de basis van ons concept. Onze “verlaagde kade” is een prachtige plek om te verblijven, aan het water, maar we zochten ook naar dynamiek en beweging. Een concept complementair aan de Ringersfabriek. Ons ontwerp straalt rust uit, maar is ook energiek, levendig, beweeglijk en gezond tegelijk. Wij maken stroom langs het stromende water, laten de passanten doorstromen, kortom “De Stroomkade”.

FABRIEK

Industrieel en ambachtelijk: Net als in de Amsterdamse School architectuur van Jan Wils (architect van de Ringersfabriek) hanteerden wij een zorgvuldige ambachtelijke detaillering. Dit komt terug in de details van de houten vlonder en meubels, de metselwerk trappen en de cortenstalenelementen. We gebruiken stoere en robuuste materialen in een verfijnde detaillering waarbij de constructie zichtbaar afleesbaar is.

EYECATCHERS

Ons ontwerp is bijzonder, geen ordinaire kuil maar een rijke landschappelijke topografe waarmee we de beschikbare ruimte maximaal benutten. Een meubelstuk als loungeplek in de stad om actief te zijn, te ontmoeten en om naar te kijken. Van ver af, maar ook van dichtbij zal ons ontwerp in het oog springen. Virtueel en interactief gekoppeld aan de digitale wereld.

VERBLIJFSACTIVITEITEN

Of het nu lichtjesavond is, hoogzomer, Elfstedentochtweer of als AZ weer kampioen wordt, ons ontwerp is fexibel en op alle momenten complementair aan het gebruik door de ongedwongen zonering.

REALISEERBAARHEID

Wij hebben een uniek en realistisch ontwerp gemaakt. We hebben geput uit onze ervaringen van eerdere ontwerpen en realisatie van buitenruimten. Veel van de onderdelen hebben we al eerder gerealiseerd en zijn dus niet over “één nacht ijs” gegaan. Het hout dat we gebruiken is robuust en beproefd.

MATERIAALGEBRUIK

Ons ontwerp is geoptimaliseerd op de aspecten duurzaamheid, beheerbaarheid en robuustheid. Hout in de openbare ruimte is altijd een moeilijk materiaal, onze details zijn daarom extra solide en doordacht. De beste kwaliteit hardhout in een finke overdimensionering. Het staal is onbehandeld en overgedimensioneerd of weervast corten. Trappen en muren zijn van baksteen. Al deze materialen hebben een lange levensduur met minimaal onderhoud, prima bereikbaar en vervangbaar.

Het ontwerp is opgesteld door wUrck