Duurzame walstroomvoorziening in de haven van Scheveningen

17-3-2017
Dekker Infra |

Op woensdag 8 maart is in Scheveningen het project Walstroom officieel geopend. In samenwerking met Klaver Technisch Bedrijf heeft K_Dekker bouw & infra de bouwkundige en civiele werkzaamheden gerealiseerd.

Scheveningen is nu één van de eerste havens waar grote zeeschepen geen dieselaggregaat meer hoeven in te schakelen voor stroom, waardoor de geluidsoverlast en de luchtvervuiling aanzienlijk wordt verminderd.

De walstroomvoorziening vormt de verbinding tussen het elektriciteitsnet en boordnet van de schepen. Door de schepen worden relatief grote vermogens gevraagd, tussen de 125 en 400 kW, afhankelijk van het schip en de stroomvraag aan boord. De helft van de schepen gebruikt een frequentie van 50 Hz, de andere helft 60 Hz.

In totaal gaat het om 10 walstroomaansluitingen van 400A krachtstroom. 2 aansluitingen bij Rijkswaterstaat (3e haven) en 8 aansluitingen voor schepen van diverse rederijen in de 1e Haven/Visafslag. De schepen worden door de reders geschikt gemaakt om walstroom te ontvangen. Omdat aan boord geen ruimte beschikbaar is voor transformatoren moet walstroom op laagspanning (400V/440V) worden aangeboden.