Realisatie tien stadsvilla's IJburg Amsterdam

1-1-2007
K_Dekker bouw |

Realisatie van tien verschillende stadsvilla’s Kleine Rieteiland Lisdoddelaan op IJburg Amsterdam.

Dit project was in 2008 genomineerd voor de Amsterdamsae Nieuwbouwprijs. Hieronder treft u twee artikelen over dit project:

KLEINE RIETEILAND LISDODDELAAN: GENOMINEERD VOOR DE AMSTERDAMSE NIEUWBOUWPRIJS 2008

De tien kavels waren oorspronkelijk bedoeld als zelfbouwkavels voor particulieren. Hoewel op deze plaats uiteindelijk geen zelfbouw kwam, is het idee wel als uitgangspunt voor het ontwerp gebruikt.

In eerste instantie werden tien verschillende ruime lichte patiowoningen ontworpen. De basis van elke woning was een casco van een acht meter breed. Alle woningen kregen een tuin aan het water op het zuiden met uitzicht op het Diemerpark. De gevels, materialen, oppervlakten en plattegronden verschilden per woning.

HET PAROOL OVER KLEINE RIETEILAND LISDODDELAAN: OUDE EN NIEUWE NIEUWBOUW

Als Dirk Jan van Wieringhen Borski (40) enthousiast vertelt over zijn woning aan de Lisdoddelaan op het Kleine Rieteiland (IJburg), is dat in dubbele zin. Hij is niet alleen de bewoner, maar (samen met bureaugenoot Martijn Bleichrodt) ook de architect.

“Wij ontwierpen een huis op een vrije kavel aan de overkant. Aan deze kant gebeurde niks. Dus wilden wij weten wat er aan de hand was,” legt Borski uit. “Het was net de slechte tijd voor de woningverkoop na de aanslagen van 11 september 2001. Het was de bedoeling dat op deze plek particulieren zouden worden begeleid bij het zelf bouwen. Ons werd vervolgens gevraagd met ontwikkelaar Sikking Vastgoed woningen neer te zetten op tien kavels.”

“Het was een lastig proces. Het was niet particulier, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar ook weer niet regulier. Het stedenbouwkundig ontwerp moest intact blijven, dus op iedere kavel moest een individuele invulling van een eigen woning komen, maar dan wel binnen strenge randvoorwaarden.”

Borski tekende een basisplan, maar varieerde daarbinnen met verschillende materialen en volumes, tot aan 250 vierkante meter. “Ik wilde de kopers een handreiking doen.”

Het resultaat ademt luxe. “Duur? Ach,” relativeert Borski. “Ik heb vijf ton betaald, en voor een woning van 160 vierkante meter op zo’n grote lap grond, met vrij uitzicht, aan het water, in Amsterdam, valt dat mee.” Zijn woning werd wel casco opgeleverd voor die prijs. Ook voor de bouwer was het allemaal erg ingewikkeld. “Wat aanvankelijk tien dezelfde woningen leken, bleken bij de uitvoering tien volstrekt verschillende projecten te zijn,” verzucht Jan Brammer (53), de bedrijfsleider van aannemer K. Dekker BV.

“Vijf hebben er bijvoorbeeld nog een grote kelder onder. Het was niet eenvoudig die woningen technisch goed op elkaar te laten aansluiten. Maar er was uiteindelijk niet één probleem waar we niet uit zijn gekomen. Ieders wensen zijn vervuld.”

“Dit is kwalitatief ook een heel ander product dan seriematige bouw,” vult Klaas-Jan Dekker (45) aan, de directeur van het aannemingsbedrijf. “Het blijft allemaal handwerk. Elk project is uniek, voor ons als aannemer is dat een uitdaging.”

De bewoners zijn zeer te spreken over de samenwerking met de bouwer en de architect, geven zij op de ingevulde rapportformulieren te kennen. Zij noemen hun buurt een oase van rust en ruimte, terwijl ze met de IJtram zo in het centrum zijn.

Ook de jury die de top tien samenstelde, was onder de indruk van de toplocatie: aan het water met een eigen steiger, vrij uitzicht op het Diemerpark. Daar staat dan wel het prijskaartje tegenover.