Meer ruimte voor de fiets op Amsterdam Centraal

25-7-2017
K_Dekker bouw |

Meer fietsen dan inwoners. Dat kan alleen maar Amsterdam zijn. In totaal is het inwoners aantal 853.312 en telt de stad maar liefst meer dan 881.000 fietsen. Die moet je ook kunnen stallen als je met het openbaar vervoer gaat. Daarom heeft K_Dekker bouw & infra in opdracht van ProRail de fietsenstalling aan de voorkant van Amsterdam Centraal vernieuwd. Door de realisatie van de Noord-West en Zuid-Oost stalling groeit het aantal inpandige parkeerplekken voor fietsen op het monumentale station naar 3000!


Sloopwerk

Na 3 maanden voorbereiding is K_Dekker na de bouwvak 2016 gestart met het inpandige bouwkundige sloopwerk van de begane grond en de kelder en daarna met het sloopwerk van de gehele keldervloer en diversen kalkzandsteenwanden. De overlast voor de omgeving en gebruikers van bovenliggende verdiepingen moesten beperkt blijven. De constructieve sloopwerkzaamheden zijn dan ook vijf weken lang uitgevoerd tussen 17:00 en 23:00 uur.


Monumentale fundering

Door de sloop van de kalkzandsteenwanden in de kelder kwam tot ieders verbazing de monumentale fundering van het stationsgebouw tevoorschijn. Deze heeft een unieke uitstraling en helemaal van deze tijd; daarom is besloten deze in tact te laten. Na de sloop is de nieuwe betonvloer in de kelder aangebracht. Vanaf januari is de afbouw van de fietsenstalling van start gegaan, zoals het plaatsen van de strakke binnen puien en de toegangstrap naar de kelder met brandwerende puien. K_Dekker heeft tevens alle technische installaties vernieuwd.

Tot slot wordt de oude hellingbaan welke zich voor het pand bevindt dicht gestort met kleikorrels en zand. Hierop komt staatwerk zodat het openbaar gebied voor het gebouw vergroot wordt.

Foto’s: ProRail, Gerrit Serné