20 Rug aan rug starterswoningen Project Zonnesteen Heerhugowaard

1-2-2016
K_Dekker bouw |
Heerhugowaard

Ze willen zo graag, die starters in de Kop van Noord-Holland: hun eerste, eigen huis kopen. Wel jammer dat het aanbod nogal achterblijft bij de stijgende vraag. Maar goed dus dat Bouwcombinatie K_Dekker/De Geus in februari dit jaar twintig spiksplinternieuwe starterswoningen opleverden in Heerhugowaard.

Dat die bewoners stonden te trappelen van ongeduld merkten ze op de bouw direct. "Ze kwamen geregeld langs om te kijken hoe de bouw vorderde. Dat enthousiasme van de mensen voor wie je het uiteindelijk doet, geeft het bouwen een hele positieve vibe", vertelt Sjaak Laan, uitvoerder bij De Geus Bouw. En dat niet alleen: ook het bouwen in een bouwteam met K_Dekker beviel goed. "Wij zijn echt van het bouwen. Bij K_Dekker merk je dat ze behalve bouwkennis ook veel expertise van infra in huis hebben. Over en weer geef je elkaar tips. Hoe pakken zij bepaalde zaken aan? Wat doen wij in situatie X? Je versterkt elkaar op die manier ook buiten het project om."

BOUWTEAM

Projectontwikkelaar Harm van der Jagt van HJM gaf Bouwcombinatie K_Dekker/De Geus de opdracht om de starterswoningen van Zonnesteen in een bouwteam te realiseren. Werkvoorbereiding en projectleiding waren in handen van K_Dekker, De Geus was verantwoordelijk voor uitvoering en inkoop. "Binnen de bouwcombinatie werkten we de plannen helemaal uit. Bouwmethode, kosten, proces, planning: alles hebben we tot in detail met elkaar afgestemd en besproken", vertelt Paul van Duin, werkvoorbereider bij K_Dekker.

Ook werd er in dat voortraject besloten om met BIM te werken. "Het complete project is in 3D uitgetekend door Sophia Engineering. Doel daarvan was om de foutmarge nadrukkelijk te verkleinen. Doordat we de afzonderlijke 3D-modellen van alle disciplines op dit project in elkaar hebben geschoven, konden we vooraf exact zien of de diverse bouwdelen goed op elkaar aansloten, waar besparingen benodigd waren en waar de aansluitingen voor riolering en elektra kwamen. Op die manier ben je vooraf honderd procent zeker dat je elkaar tijdens de bouw niet in de weg zit", legt Paul van Duin uit.

INTENSIEVE VOORBEREIDING

Logisch dat het voortraject meer tijd in beslag nam. Maar dat is tijdens de realisatiefase ruimschoots goed gemaakt. "De uitvoering verliep soepeler en veel sneller dan zonder die gedegen voorbereiding."

Ook door de gekozen bouwmethode ging het werk snel. "Door het hele casco, muren, vloeren en daken, te realiseren met prefab elementen kun je op de bouwplaats veel snellere stappen zetten. Pannenleggers en metselaars kunnen veel sneller aan de slag. In je planning kun je veel beter sturen. " Verder zijn de woningen voorzien van zonnepanelen - een duurzame stap die bijna standaard is voor nieuwbouwwoningen.

Dat de civiele tak van K_Dekker werd ingeschakeld voor het ontwerp en de realisatie van de openbare ruimte, inclusief parkeerplaatsen, drainage en riolering pakte extra gunstig uit. "Met onze collega's konden we snel schakelen, absoluut een pre tijdens het werk", vertelt Paul.

BEPERKTE HINDER

Project Zonnesteen ligt middenin een bestaande woonwijk. De bouwplaats goed kunnen bereiken was een eerste hindernis. "In eerste instantie had de gemeente de kortste route afgewezen. Daarvoor moesten we namelijk het drukste fietspad van Heerhugowaard oversteken", zegt Sjaak Laan. Maar het alternatief - met alle mensen en materieel dagelijks dwars door de aangrenzende woonwijk - was eigenlijk buitengewoon onaantrekkelijk. "Met het oog op de veiligheidsrisico's en de mate van overlast voor de bewoners besloot de gemeente uiteindelijk om toch het fietspad tijdelijk om te leggen. Daar waren ook de bewoners van de woonwijk heel blij mee - hun overlast werd tot een minimum beperkt, ondanks de bouwput bij hen om de hoek."